Kesintisiz Güç Kaynakları: UPS
Kesintisiz güç kaynakları, elektrik enerjisi ile beslenen sistemleri hem olumsuz şebeke koşullarına karşı koruyan hem de enerji kesintisi sırasında enerji sağlayarak sistemin devamlılığını sağlayan kaynaklardır.
UPS kullanılan sistemlerde kritik yüklerin mevcut olması, UPS’lerin de en az bu kritik yükler kadar önemli olmasını sağlıyor. Bu bakımdan UPS ile elde edilen enerji verimliliği, sistemin maliyetini ve işletme harcamalarını düşürmek konusunda büyük bir rol oynuyor.
Günümüz UPS teknolojisi ise “maksimum verimlilik, minimum kayıp” ilkesine göre gelişim göstermektedir. UPS sistemleri sayesinde iş gücü kaybı, veri kaybı gibi zararlar minimum hale getirilip sürdürülebilirlik seviyesi arttırılmaktadır.
İş sürekliliği ve işletme maliyetleri üzerinde yapılan hesaplamalar sayesinde işletme sahipleri UPS’lerin ilk yatırım maliyetlerinden çekinmeyerek kaliteli UPS sistemlerini tercih ederek enerji verimliliği konusunda büyük adımlar atmayı başarabilmişlerdir. Bu konuda yapılacak olan doğru tercih ise anlık hesaplamayla değil, uzun zamanlı verilere göre yapılmalıdır.
Verim bir sistem için en çok dikkat çeken özelliktir. Yüksek verimdeki bir UPS ile çalıştırılan sistemlerde çalışma sürekliliği ve enerji kalitesi çerçevesinde sistemin verimi ve işletmeye kazancı da daha fazla olmaktadır. Bir sistemde kayıplar her zaman vardır. Önemli olan bu kayıplara en aza indirgemek ve sistemi maksimum verimde çalıştırmaktır.
UPS’in verimini artırdığımızda kayıplar için ödenen fiyatın da neredeyse yarı yarıya düştüğü gözlenmektedir. Bu fiyat farkı şebekeden çekilen enerji miktarı arttıkça daha da artacaktır ve daha çok enerji tasarrufu sağlanacaktır.
Kullanıcılar yüksek verimde daha çok enerji tasarrufu yapmış olurlar. Kayıplar, endüstriyel tesislerde daha çok maliyet demektir. Çünkü UPS içinde kaybedilen kayıplarda tesisin elektrik faturasına yansıyacaktır.
UPS’in verimini artırdığımızda kayıplar için ödenen fiyatında neredeyse yarı yarıya düştüğü gözlenmektedir. Bu fiyat farkı şebekeden çekilen enerji miktarı arttıkça daha da artacaktır ve daha çok enerji tasarrufu sağlanacaktır.
Bir üretim merkezini düşünürsek işletim maliyetleri ne kadar düşerse ürünün birim maliyeti de düşük olur. Dolayısıyla tüketiciye ulaşana dek geçen sürede ve tüketici kısmında bu ürünün fiyatının uygunluğu piyasa açısından önemli bir avantaj oluşturur.